top of page

Măsuri

Economia de energie

Una dintre cele mai bune acțiuni pentru reducerea încălzirii globale este reducerea consumului de energie prin:

  • Adoptarea de tehnologii moderne, care nu sunt energointensive

  • Reducerea consumului energetic prin reducerea iluminatului artificial.

  • Eficientizarea transportului prin folosirea hidrogenului drept combustibil în locul hidrocarburilor, prin folosirea biodieselului drept combustibil regenerabil și prin înlocuirea transportului cu camioanele cu cel pe calea ferată.

Prin reducerea consumului de energie scade sarcina termocentralelor. Proporțional scade cantitatea ce combustibil consumată, deci emisiile de CO2 în atmosferă. Producția de CO2 în România depășește pe cea a Regatului Unit datorită tehnologiilor ineficiente.



Energiile alternative

În scopul reducerii emisiilor de CO2 se recomandă utilizarea energiilor care nu se bazează pe tehnologia de ardere, cum sunt energia solară, energie hidraulică și energie eoliană. Captarea energiei solare este dificilă, actual recomandările sunt ca ea să fie captată sub formă de biomasă.















Biomasa

Arderea biomasei s-a practicat din cele mai vechi timpuri, oamenii folosind drept combustibil lemnul. Din punct de vedere al ciclului carbonului arderea plantelor este ecologică. Deși prin arderea lor carbonul coținut în ele este eliberat în atmosferă sub formă de CO2, acest carbon provine chiar din CO2 din atmosferă, captat în procesul de fotosinteză. Deci arderea plantelor este un proces de reciclare a carbonului, spre deosebire de arderea combustibililor fosili, care introduce în atmosferă noi cantități de CO2. Totuși arderea lemnului nu este o soluție bună, deoarece ritmul de regenerare al copacilor este mic, regenerarea lemnului durând cca. 30 de ani.















Energia nucleară

Energie nucleară, numită și energia atomică este definită ca energia eliberată în procesele care afectează nucleul atomic.Energia nucleară este eliberată prin reacții nucleare de fisiune și de fuziune sau prin dezintegrarea radioactivă.

Deși în urma accidentului de la Cernobîl energetica nucleară a intrat într-un con de umbră, recent, prin prisma reducerii emisiilor de CO2, este reluată fezabilitatea acestei soluții.

Industriile care utilizează radioizotopi și radiații nucleare sunt: industria automobilelor, la testarea calității oțelurilor; aviație, la detectarea defectelor la motoarele cu reacție; mine și petrol, la identificarea și evaluarea cantităților de petrol, gaze naturale și minereuri; industria ambalajelor, la măsurarea grosimii tablei de aluminiu pentru doze; industria constructiilor, la detectarea defectelor în suduri; constructii de autostrăzi, la măsurarea densității straturilor de material.





Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Instagram Clean
  • White YouTube Icon
  • RSS Clean
bottom of page