Efecte
Efecte asupra atmosferei
Efectele asupra atmosferei se manifestă prin creșterea vaporizației, a precipitațiilor și a numărului furtunilor.După cum s-a spus mai sus, creșterea temperaturii duce la creșterea cantității de vapori de apă care poate fi conținută în atmosferă. Deși în secolul al XX-lea vaporizația s-a redus ca urmare a întunecării globale, în perioada actuală vaporizația crește datorită încălzirii oceanelor. Pentru a se realiza echilibrul circuitului apei în natură trebuie să crească și nivelul precipitațiilor.Creșterea precipitațiilor poate duce la intensificarea eroziunii în unele zone, de exemplu în Africa, ceea de poate duce chiar la deșertificare, sau la favorizarea creșterii vegetației în zonele aride.
Efecte asupra hisrosferei
Topirea calotelor polare
Observațiile din satelit indică o reducere treptată a suprafețelor calotelor polare. În figura alăturată se vede (în momentul opririi) cu cât au fost ghețurile mai întinse în iarna anului 1982 față de iarna anului 2007. Vârsta medie a ghețurilor arctice a scăzut în perioada 1988 - 2005 de la 6 la 3 ani.
Retragerea și dispariția ghețarilor, topirea zăpezilor
Și ghețarii tereștri suferă un proces de topire. Observații disparate indică retragerea ghețarilor începând din anul 1800.
Ridicarea nivelului mării, acidifierea oceanelor, oprirea termosifonului salin
Unul din efectele încălzirii globale este creșterea nivelului mării, efect care are două cauze:
· creșterea volumului apei prin dilatare în urma încălzirii;
· adaosul de apă provenit din topirea ghețurilor din calotele polare și ghețarii tereștri.
Efecte asupra litosferei
Încălzirea globală determină ridicarea temperaturii solului, ceea ce duce la uscarea lui, favorizând incendiile de pădure. În afară de perturbarea ciclului carbonului, incendiile pot duce la eroziunea solului, analog cu efectele despăduririlor.
Efecte asupra biosferei
Anotimpurile apar desincronizat față de prevederile astronomice, cu un avans local de până la două săptâmâni Acest lucru influențează de exemplu perioadele de migrație ale păsărilor.